Október 9-én adták át az idei Michelin Guide díjait, erről itt egy jó összefoglaló, az összes jelenleg ajánlott vagy csillagos magyar éttermet pedig itt találjuk. Az Opening of the Year, azaz a legjobb új étterem pedig a szerény nevű Padi lett.

Fent a Padihegyen
Csak a neve szerény, ugyanis a Sauska borászat a dűlőről nevezte el, ahol az ufószerű birtokközpontot felépítették (Padihegy, 13,6 hektár Mád és Rátka között). Egykor még Árvay és Társa néven egy nagyobb polgári házban léteztek Tokaj városka központjában, aztán a „Társ”, Sauska Krisztián kilépett a fényre (abszolút, ugyanis világítótestekkel foglalkozik), először a villányi birtokot építette fel és bútorozta be űrtechnikát idéző bogyóválogató-masinával és egyéb csodákkal, majd pedig valóra váltották a tokaji álomprojektet. Ó, és közben, mintegy mellékesen Budafokon egy profi pezsgőpincét is felavattak, mert a pezsgő hamar fókuszba került, de eleinte pezsgősítő berendezés nélkül a szomszédba kellett menni buborékokért (szó szerint, ugyanis az első Sauska-pezsgőket még Garamváriék érlelték és degorzsálták).
Kíváncsi szempár
A tokaji, egész pontosan tehát rátkai birtok már építészeti csodaként is megér egy túrát, nemcsak meghökkentő külseje, hanem minden részletében kifinomult belsőépítészete miatt is. Aki elkezdi a faburkolatot simogatni, ne szégyenkezzen, egyszerűen muszáj megérinteni a lekerekített, sima felületeket.
Egy kis érdekesség az Octogon építészeti magazinból: „A Sauska új központjánál a hegy megszemélyesítéseként megrajzolt Padi manót hívták segítségül a BORD Stúdió tervezői, hogy egy nagyon szerethető grafikai geg segítségével bontsák ki az épület valódi karakterét a megrendelőnek. A rövidfilmben a festői szépségű tájban a természettel szinte eggyé váló épületet a manó a Padi-hegyet kíváncsi szempárként kelti életre. Érintetlen érinthetetlen.”
Hódolat Tokajnak
Bár Bicsár Attila az executive chef, ő nincs állandóan jelen, hiszen a villányi éttermet is vezetni kell (Sauska 48), a „rezidens” chef Gerák Máté. Az étlapról is lehet válogatni, de ha már, akkor egyszer élünk, az egyik degusztációs menüt kell megkóstolni, mégpedig a tokaji témájút. 74 000 Ft, de még a vajhoz és magnum pezsgőt töltenek, és vannak még olyan fogások is, mint a padlizsános derelye mádi érlelt sajttal, spenóttal, tokhalkaviárral Birsalmás Furminttal párosítva vagy az érlelt őzgerinc sült zellerrel, céklasalsával, vargányás jus-vel és Sauska Pinot Noir Padi borral. Ez utóbbi bor azért is érdekes, mert Tokajban alapvetően nem készül vörösbor, a pinot noir nem engedélyezett fajta, ezért a Tokaj szó nem kerülhet a címkére, de ettől még ott készült, és bizony Tokaj jól áll a pinot noirnak.
A Padi étterem a Sauska honlapján

